La “regina del baccalà” ci svela la ricetta della nonna e i suoi segreti…
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The “Queen of Baccalà ” reveals her secrets …We are in Montegalda, a few kilometers from Vicenza, along the road that leads to Padua, here we meet Da Culata, a traditional tavern obtained from an ancient grocery store.Warm 90s furniture and a welcoming environment thanks to Laura’s presence in the dining room with her father Vincenzo.Il fiorito dehor della storica Trattoria Da CulataThe atmosphere is familiar, the local cuisine.On the menu, traditionally offered verbally, but there is no lack of typical home-made pasta, tagliatelle with liver, peasant soups (wonderful porcin soup with smoked croutons) and pasticcio alla Culata with vegetables and meat.Equally tasty, the vegetable side dishes, grilled, cooked in the oven, sautéed or simply boiled, served from a plate turned around the tables.le paste fresche, rigorosamente fatte a mano e una deliziosa zuppa di porciniWe are in the Vicenza area, an area famous for the baccalà(cod) .Da Culata is considered by many gastronomes to be the temple of the true “cod alla vicentina”, paired with polenta or slightly crunchy bread, creamed or “alla vicentina” and he is the real king of the menu. Who is the” queen of cod”?Certainly Carla Rigon, the family cook.
Hello Carla, let’s start with the usual question: where do you like to spend the weekend?Nearby: in Asiago and in Venice, where my favorite destination is the restaurant La Madonna, whose owner is one of our customers.What car do you drive?A Renauld, practical and easy to drive. For the most demanding journeys, such as going to Sardinia, (Vincenzo, my husband, is Sardinian) I let myself be carried by his big car.The next trip ?After many trips to Sardinia, I would like to know a little more of the South and Sicily.You are called “The queen of cod,” what is the secret to cooking it perfectly?The griddle: once it was my grandmother’s traditional “CUCINA ECONOMICA “, the wood one with iron rings, which allow evenly spread cooking, since cod needs a diffused flame. and must “huff” slowly. Another trick is to prepare the sautéed onions, garlic, parsley and let it rest at a cool temperature, but never in the refrigerator.La storica cucina economica della NonnaA wine to pair?After having made this very long journey, let the code relax on the fresh notes of a dry white.fresh, savory and enveloping with aromas, such as Tai di Quota 1010, a rustic and sincere wine from the Euganean Hills:.The vinification takes place only in steel.On the nose you can smell the aromas of anise, lime, almond paste and sugared almonds.In the mouth there are also yellow-fleshed fruit, herbs and a slight balsamic sensation.It goes perfectly with tasty fish dishes, therefore ideal for our cod.Tai di Quota 101
THE ANCIENT RECIPE OF BACCALA ‘ALLA VICENTINA WITH POLENTA (AS GRANDMA USED TO MAKE IT) ..
il piatto della tradizione: baccalà alla vicentina con polenta
Ingredients for 6 people
Baccalà Spider 60/80 1 kg300gr of onions00 flour 150 gSalt to taste.Pepper as needed300 g oil2 cloves of minced garlicParsley a bunchParmesan cheese (minimum 30 months) Reggiano 50grMilk 300grIngredients:Spider Baccala 60/80OnionsFloursaltpepperOilParsleyGarlicParmesan cheese Reggiano (30 months)Milk (a small quantity)
Method:The cod is placed in running water for 48 hours.It is cut and barbed by hand.Season with salt, pepper and double zero white flour, everything will be mixed by adding a fried onion!Everything is mixed and, at the moment of cooking, a little parsley, garlic, Parmesan cheese and a drop of milk are added.Cooking is done slowly and takes three to four hours … stir very gently!
Ma chi sono io per parlarne? Per parlare di un Papa non me la sento, ma di Bergoglio come uomo posso tentare, e infatti quando mi hanno avvertito che ci aveva lasciati, il primo aggettivo che mi è nato dal cuore è stato umano, infatti l’ho sempre sentito vicino, come un padre o un fratello.
Ma chi sono io per ricordarlo?
In verità un ricordo mio ce l’ho. Il 12 marzo del 2013, nel baretto di via Ferrucci, a Milano, dove ogni mattina Giuseppe mi aspettava con un caffé lungo ed una brioche scaldata per 10 secondi. Come ogni mattina lì leggevo il Corriere e scambiavo pareri e notizie con l’arguta salumiera e il pretenzioso ingegnere, mentre Giuseppe ai caffé aggiungeva saggezza e cultura che non t’aspettavi. Quella mattina si parlava del futuro Papa che avrebbero eletto l’indomani. “Ci vorrebbe un Francesco, più vicino alla gente e più lontano dal Vaticano…” Non so se le mie parole furono esattamente queste, ma il senso fu preciso: alla Chiesa occorreva un Francesco.
Quando l’indomani Bergoglio annunciò di volversi chiamare Francesco, al baretto mi guardarono con sospetto, da chi potevo averlo saputo ben un giorno prima? Forse qualcuno se lo chiede ancora adesso, ma quella mattina Giuseppe mi preparò un caffé sublime.
Ma chi sono io per continuare a parlarne?
Una cosa, però, voglio ancora dirla, non dimenticheremo questo Papa che ha saputo scendere fra la gente, come ha saputo scendere nelle baraccopoli di Buenos Aires, e nel suo gregge ha saputo accogliere gay e divorziati. E che quando ha sentito che stava per lasciare questo mondo terreno ha voluto spogliarsi di tiara e ingombranti vestimenti papali, per dirigersi verso il mondo dell’anima sulla sua sedia a rotelle con un poncho e normali pantaloni: come un uomo, come Francesco. Indicandoci una strada.
Ma chi sono io?
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