Amanti della natura e appassionati di bird-whatching e della fotografia?
Ecco un weekend davvero unico.
Testo e foto dI Cesare Zucca —
(Italian and English version)
Romania, Delta del Danubio: benvenuti negli incantevoli labirinti dei canali e dei famosi laghi Bogdaproste, Amiaza, Cazanel, Trei Iezere. Ligheanca, Baclanesti e Furtuna. le cui forme sinuose si dice siano le impronte del Dragone sconfitto da San Giorgio.
In un weekend davvero unico scoprirete il maestoso Delta, la sua flora, la fauna e gli innumerevoli specie di uccelli che animano il cielo e le sponde del fiume.
Comodo e accogliente, può ospitare fino a 20 persone. Tutte le cabine sono dotate di bagno privato con doccia, due letti singoli e due finestre schermate che possono essere aperte. Squisiti piatti della tradizione, servizio perfetto e una sorprendente recezione wifi.
Ci dirigiamo verso Mile 36, l’entrata principale per il Delta del Danubio, niente di più suggestivo che viverlo in barca con la possibilità di osservare e fotografare infinite specie di uccelli presenti (pellicano e pellicano riccio, ibis, aquila dalla coda bianca ecc ecc),
Ho trascorso giornate davvero uniche, in un paesaggio indimenticabile anche grazie alla verve di Charlie Ottley, noto personaggio televisivo, creatore della serie “Flavours from Romania” e alla competenza di Daniel Petrescu, naturalista fotografo titolare dell’agenzia Ibis. Daniel sa assistere e guidare con professionalità, competenza, gentilezza grazie a 25 anni di esperienza nell’organizzazione di vacanze naturalistiche e visite guidate di birdwatching che offrono la possibilità di osservare rare specie di uccelli, dalle montagne al Mar Nero fino al delta del Danubio.
LA CUCINA DEL DANUBIO
Le danze gourmet si aprono con un bridisi di benvenuto e sfiziosità gastronomiche che provengono non stop dalla ben attrezzata cucina specializzata in piatti tipici della tradizione, Sulla barca vene servita una cucina sana, vera, tradizionale e saporita dove, ovviamente, imperano i pesci di fiume, le carpe, il luccio, il lucioperca,
Il menu, oltre a gustosi tagli di carne, offre zuppe di pesce e verdure (le mie preferite) ammorbidite, come vuole la tradizione, da formaggio acido .
Una crociera lungo il Danubio riserva molte sorprese: dall”esplorazione del Canale Mila 36, Sireasa, Sontea, Lac Nebunu, Lac Baclanesti, Canal 22 e Gorgova, all’intenso profumo della pianta vitis vinifera silvestris, dalle isole galleggianti chiamate “plauri” e decine di ettari di acqua ricoperti con ninfee
E cosa dire dell’emozione di viaggiare su una carrozza tirata da cavalli per raggiungere la leggendaria Foresta Letia e il suo tradizionale villaggio, dove ci accoglie una coloratissima casa di campagna per un lunch tipico della cucina rumena a base di chorba de pesce e dolcetti gogosh
Casa Timis a Chițorani, minuscolo villaggio nella contea di Prahova, offre splendidi 16 bungalow dipinti a mano, e infinite soluzioi wellness tra cui massaggi, yoga, piscina, saune all’aperto, idromassaggio,
Comfort lussuoso e contemporaneo nel cuore della Transilvania, una di quelle pochissime regioni privilegiate e incontaminate d’Europa che gode ancora della più pura autenticità.
Il ristorante celebra il gusto della regione e delizia gli ospiti con una nuova identità culinaria della Transilvania, fresca e orgogliosa. Il menu punta sulla ricerca dei migliori artigiani locali e sul perfezionamento di antiche ricette, alleggerendo la cucina tradizionale locale, pur mantenendo la sua essenza, i suoi prodotti, la stagionalità e la tradizione. Una formidabile selezione di vini prevalentemente rumeni delizia anche i palati più squisiti.
Tra le montagne e le foreste dei Carpazi vi aspetta una spettacolare struttura dagli interni raffinati e dai comfort indimenticabili. Per una totale immersione nella natura , nel verde , nell’atmosfera di fattoria per vivere l’emozione di una notte in una ricercatissima residenza nobilare di fine secolo,
I “gypsy” cioè gli zingari rumeni si dividono in effetti in due categorie: I “gypsy village”: persone tranquille, seri lavoratori coinvolti nel lavoro agricolo stagionale, nel commercio di automobili e nell’abbattimento di alberi. Alcuni sono impiegati come accademici, insegnanti e dipendenti pubblici, tutti seguono le regole e le leggi e evitano di manifestarsi in maniere violenti.
Nel mio piccolo, spero che questo articolo aiuti a cambiare opinione sulla gente rumena e che invogli ad andare a verificare di persona con un prossimo viaggio in Romania, magari proprio trascorrendo un weekend sul Danubio, come ho fatto io.
Oltre che a una flora e una fauna sorprendentemente meravigliosa, scoprirete un popolo dal cuore grande e dallo spirito sereno.
INFO
ibis Tours
English version
Nature lovers and bird-watching and photography enthusiasts?
Here is a truly unique weekend.
Text and photos by Cesare Zucca —
Romania, Danube Delta: welcome to the enchanting labyrinths of the canals and the famous lakes Bogdaproste, Amiaza, Cazanel, Trei Iezere. Ligheanca, Baclanesti and Furtuna. whose sinuous shapes are said to be the footprints of the Dragon defeated by Saint George.
In a truly unique weekend you will discover the majestic Delta, its flora, fauna and the countless species of birds that animate the sky and the river banks. In Tulcea the IBIS floating hotel awaits you, a large “boat-hotel” 4 stars.
Comfortable and welcoming, it can accommodate up to 20 people. All cabins have a private bathroom with shower, two twin beds and two screened windows that can be opened. Exquisite traditional dishes, perfect service and surprising wifi reception.
We head towards Mile 36, the main entrance to the Danube Delta, nothing more suggestive than experiencing it by boat with the possibility of observing and photographing infinite species of birds present (pelican and curly pelican, ibis, white-tailed eagle etc etc ), Fishing enthusiasts will be able to find pike and perch which will then be cooked with traditional skill by the chef at the helm (it’s worth saying) of the floating kitchen which serves traditional dishes.
I spent truly unique days, in an unforgettable landscape also thanks to the verve of Charlie Ottley, well-known television personality, creator of the “Flavours from Romania” series and the expertise of Daniel Petrescu, naturalist photographer and owner of the Ibis agency.
Here I am among the “captains” of the Danube Delta cruise: Charlie Ottley, well-known television personality, creator of the “Flavours from Romania” series and Daniel Petrescu, naturalist photographer, excellent guide and owner of the Ibis agency.
DANUBE CUISINE
The gourmet dances open with a welcome toast and gastronomic delicacies that come non-stop from the well-equipped kitchen specializing in typical traditional dishes. On the boat, healthy, real, traditional and tasty cuisine is served where, obviously, river fish reign supreme , carp, pike, zander.
The menu, in addition to tasty cuts of meat, offers fish and vegetable soups (my favorites) softened, as tradition dictates, with acid cheese.
A cruise along the Danube reserves many surprises: from the exploration of Canal Mila 36, Sireasa, Sontea, Lac Nebunu, Lac Baclanesti, Canal 22 and Gorgova, to the intense scent of the vitis vinifera silvestris plant, from the floating islands called “plauri” and dozens of hectares of water covered with water lilies
And what can we say about the thrill of traveling on a horse-drawn carriage to reach the legendary Letia Forest and its traditional village, where a colorful country house welcomes us for a typical lunch of Romanian cuisine based on chorba de fish and gogosh sweets
WHERE TO SLEEP
Casa Timis in Chițorani, a tiny village in Prahova county, offers splendid 16 hand-painted bungalows, and infinite wellness solutions including massages, yoga, swimming pool, outdoor saunas, hydromassage,
At the helm of the Veranda dintre Vii restaurant, Chef Nico Lontras signs a menu full of unique flavours, Each dish is designed to transport you on a culinary journey through a diversity of tastes and textures, giving you the opportunity to explore and appreciate the rich gastronomy of Romania.
Matca Hotel Resort
Luxurious and contemporary comfort in the heart of Transylvania, one of those very few privileged and unspoiled regions of Europe that still enjoys the purest authenticity. Centuries-old traditions survive along some of Europe’s largest forests with beautiful flora and fauna.
The restaurant celebrates the taste of the region and delights guests with a new, fresh and proud Transylvanian culinary identity. The menu focuses on the search for the best local artisans and on the improvement of ancient recipes, lightening the traditional local cuisine, while maintaining its essence, its products, seasonality and tradition. A formidable selection of predominantly Romanian wines delights even the most exquisite palates.
A gourmet meat tartare with caper ice cream and candied potatoes, while in the morning you will discover a rich “breakfast with a view” of the Matca Resort
Zabola Estate
Among the mountains and forests of the Carpathians, a spectacular structure with refined interiors and unforgettable comforts awaits you. For a total immersion in nature, in the greenery, in the farm atmosphere to experience the emotion of a night in a highly sought-after turn-of-the-century noble residence.
Duck breast, beetroot couscous, apple pearls and grilled vegetables
I wanted to underline that this experience was for me (and I presume it will be for you too) the pleasant discovery of Romanian people, serious, affable and welcoming, unlike what we unfortunately find in Romanians who migrate to Italy and throughout the rest of Europe and of the world. The “Romanians in Romania” are sadly aware of this other side of the coin and blame their expatriate compatriots who, often forced by lack of work, reveal themselves abroad as unreliable and dangerous individuals.
The “gypsies”, i.e. the Romanian gypsies, are actually divided into two categories: The “gypsy villages”: quiet people, serious workers involved in seasonal agricultural work, in the car trade and in felling trees. Some are employed as academics, teachers and public employees, all of them follow the rules and laws and avoid expressing themselves in violent ways. Unfortunately they are opposed by the “gypsy nomads” who are calling for massive emigration from Romania to Italy for essentially geopolitical, economic and cultural. Some find employment, but many survive through illegal means ranging from theft to drug dealing to violence.
In my own small way, I hope that this article helps to change your opinion on Romanian people and that it encourages you to go and check it out for yourself with a next trip to Romania, perhaps spending a weekend on the Danube, like I did.
In addition to surprisingly wonderful flora and fauna, you will discover a people with big hearts and a serene spirit.
INFO
ibis Tours